Hoe jouw ademhaling invloed heeft op hoe jij je voelt (mentaal, fysiek en emotioneel)

Ademen. We doen het allemaal. De hele dag door. Het is het eerste dat we doen als we geboren worden en met onze laatste adem eindigt ons leven hier op aarde. En in de tussentijd besteden we eigenlijk helemaal niet zo veel aandacht aan het ademen. Het is er gewoon. Het is iets dat vanzelf gebeurt, een automatisch proces. En gelukkig maar want als we er de hele dag mee bezig zouden zijn, hebben we geen ruimte voor andere dingen. 

Toch kan het super waardevol zijn om wel bewuster te worden van je eigen adempatroon en de kracht en magie van jouw adem te ervaren. Ontdek welke invloed jouw adem heeft op hoe jij je voelt (fysiek, mentaal en emotioneel). 

Laat deze blog een (eerste) inspiratie zijn om wat extra aandacht te geven aan jouw adem. 

1. We ademen 20.000x per dag


We ademen zo’n 20.000 keer per dag! Dat is ruim 800 keer per uur en dus bijna 14 keer per minuut. Gemiddeld, want iedereen heeft zijn eigen ritme. 

Bij elke inadem haal je zuurstof uit de lucht. Via je luchtpijp komt de zuurstof in je longen. Aan het uiteinde van je longen zitten de longblaasjes en hierin vindt de gasuitwisseling plaats. Het zuurstof komt in je bloed en dit zuurstofrijke bloed wordt door je lichaam gepompt naar al je cellen. Dit pompen gebeurt door je hart. Je hart klopt zo’n 60 à 70 keer per minuut (100.000 keer per dag!). En pompt dagelijks ongeveer 7000 liter bloed rond. 

Je cellen gebruiken het zuurstof voor de verbranding, zodat er energie vrijkomt wat nodig is om te leven. Bij deze verbranding komt CO2 vrij. Dit wordt weer afgegeven aan het bloed. Het zuurstofarme en CO2rijke bloed stroomt terug naar de longblaasjes. En hier komt het weer in je luchtpijp. En zo adem je afvalstoffen weer uit.

2. De meeste van ons ademen verkeerd, of althans niet optimaal

En hoewel we nooit echt hebben geleerd hoe je het meest optimaal ademt, blijkt dat bij veel van ons onbewust ons adempatroon is verstoord. 

  • Door de mond
  • Oppervlakkig / hoog op de borst of juist te diep
  • Te snel (of te langzaam)

Met name te hoog en te snel ademen gebeurt het meest. 

Check maar eens bij jezelf hoe jouw adem is:

– Adem je door mond of neus
– Waar voel je jouw ademhaling in je lichaam
– Wat is je ademfrequentie (Hoe vaak haal je adem per minuut). Een in- en uitademing telt als 1 ademhaling. Probeer te ademen zoals je altijd doet. Vaak verander je toch onbewust als je er op gaat letten.

Maar wat is dan het meest optimale adempatroon?

Dat is eigenlijk afhankelijk van wat je aan het doen bent. Je kunt je voorstellen dat wanneer je gaat slapen je lichaam anders functioneert en andere behoeften heeft dan wanneer sport of wanneer je diep geconcentreerd bent. 

Op het moment dat je in een rust stand bent en geen fysieke (of mentale) inspanning levert kun je dit hanteren als een gezond adempatroon:

  • door de neus
  • ontspannen tot in de buik
  • rustig (circa 6-10 x per minuut)

Verder kan je lichaamshouding bijdragen. Zorg voor een rechte rug en open borstgebied. Zo is er ruimte voor de longen en het middenrif. 

Als je dit wilt oefenen is het heel fijn om op je rug te liggen. Eventueel met een kussen of je handen op je buik. Voel hoe je buik uitzet bij elke adem in. En hoe de lucht uit je buik wegstroomt bij elke adem uit. Houd je aandacht bij je adem door te tellen. 

Waarom ademen we ‘verkeerd’?

De meest belangrijke redenen dat we ‘verkeerd’ zijn gaan ademen zijn: stress (veel piekeren, een vol hoofd, aanhoudende druk, te veel prikkels*), ziektes en/of (emotionele) heftige gebeurtenissen. 

Er kunnen spanningen of (emotionele) blokkades in het lichaam zitten die het lastiger maken om diep en rustig te ademen. 

Het gevolg is dat de verhouding zuurstof en CO2 in je bloed verstoord raakt. En dit heeft gevolgen voor hoe je je voelt, voor jouw WelZijn.

*uit onderzoek blijkt dat een mens in 2015 per dag even veel prikkels binnen krijgt dan een mens in de middeleeuwen gedurende een heel leven!!

3. MIND – Calm your breath, calm your mind

Misschien herken je het wel, dat je veel in je hoofd zit. Veel nadenken, piekeren, zorgen maken, onrustige gedachten, lijsten vol met dingen die je nog ‘moet’ doen. Je gedachten schieten alle kanten op. En het kan soms lastig zijn om zelf je hoofd te kalmeren. Om de onrust in je hoofd te stoppen.

Als we gestrest zijn (of ons lichaam stress ervaart!), angst ervaren, boosheid voelen, zenuwachtig zijn, kun je dat vaak aan je ademhaling merken. Die is dan hoog en snel.

Door middel van het controleren van je ademhaling kun je je mind tot rust krijgen! Hoe mooi en fijn is dat als je je adem bewust kunt inzetten om je stress niveau te verlagen. 

De verandering zit in het langzaam ademen. Als je meer dan 10x per minuut ademhaalt, dan zit er gejaagdheid in je lichaam. Tussen de 6 à 10 keer ademen per minuut is voldoende. Door je ademhaling te vertragen geef je een signaal aan je lichaam en brein ‘het is oke, er is geen nood’. En zo breng je rust in je lichaam en je mind. 

Ervaar eens wat er gebeurt als je een paar minuten langzaam gaat ademen.

– Adem in door je neus, 3 seconde
– Houd 1 seconde vast
– Adem uit door je neus, 4 (tot 6) seconde 

Probeer dit eens 3 minuten.
Voel je verschil?

– Kijk of je het uit ademen kunt verlengen tot 6 seconde. Door het uitademen langer te maken dan het inademen ontspant je lichaam nog meer.

Check gedurende de dag een paar keer in. Hoe is je ademhaling!?

Meer lezen over hoe je je adem kunt gebruiken om geest en lichaam tot rust te krijgen en te zorgen voor meer ontspanning? Je leest het hier.

4. BODY – Adem als medicijn

Ik ben geen arts en wil zeker ook niet indruk wekken dat ademhaling de enige oplossing is (ga voor serieuze aandoeningen ook altijd naar je huisarts), maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat een optimale ademhaling:

  • Verbetert slaap
  • Verbetert energielevel
  • Vermindert hoofdpijn / migraine
  • Vermindert rug-en nekklachten
  • Vermindert darmklachten
  • Vermindert hartkloppingen
  • Vermindert paniekaanvallen
  • Vermindert gevoel van gejaagdheid 
  • Verlaagt de bloeddruk
  • Heeft positief effect op immuunsysteem

Je adem als medicijn die je altijd bij je hebt en altijd tot je beschikking is.

5. SOUL – De poort naar innerlijke rust, geluk en wijsheid

Door gebruik te maken van je ademhaling kun je de kritische gedachten van je mind omzeilen en je verbinden met een bon van rust, geluk en wijsheid in jezelf. 

Hoe vaak heb jij dat je tegen wordt gehouden door je eigen gedachten? Dat je iets niet kan, dat je ergens schuldig voor voelt, dat het niks voor jou is, dat je je best moet doen. En ga zo nog maar even door. En hoe lekker zou het zijn als je je niet laat leiden door deze gedachten, maar juist volle bak inspiratie en energie voelt. Je ineens weet wat je te doen staat en het vertrouwen voelt om het te gaan doen. Tranen van geluk en dankbaarheid voelt stromen. We hebben deze plek allemaal in ons. En onze adem in combinatie met meditatie brengt ons op die plek. 

Meer weten?

  • Zelf een adem sessie ervaren? Meer info en hoe je een sessie kunt boeken, lees je hier
  • In de online cursus ‘bewuster leven in 6 weken’ is een complete ademsessie opgenomen. Verder is de cursus een 6 weekse transformerende innerlijke ontdekkingsreis met magische momenten voor jezelf. je weet en voelt precies hoe jij meer helderheid, excitement en (innerlijke) rust in jouw leven gaat ervaren. Meer info lees je hier